Νομικά Άρθρα - Νομολογία

Με πλούσια αρθρογραφία σε όλους του κλάδους της ενασχόλησής μας, φροντίζουμε να μένουμε ενημερωμένοι σε όλες τις νομικές εξελίξεις και τις αλλαγές των νόμων.

ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Το αυτόφωρο έγκλημα προβλέπεται στο άρθρο 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αναλυτικότερα σύμφωνα με την παρ. 1 του ως άνω άρθρου ως γνήσιο αυτόφωρο έγκλημα ορίζεται «το έγκλημα εκείνο, στο οποίο ο δράστης καταλαμβάνεται την ώρα που το τελεί», ενώ σύμφωνα με την παρ.

ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Τεράστια καινοτομία επέφερε στο Ελληνικό Πτωχευτικό Δίκαιο από το 2021 ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας (Νόμος 4738/2020) ως προς το ποιος μπορεί πλέον να πτωχεύσει και να απαλλαγεί έτσι από τα χρέη του. Ειδικότερα, δεν απαιτείται πλέον να φέρει κάποιος την εμπορική ιδιότητα –να είναι δηλαδή έμπορος ή επιχειρηματίας ή να έχει επιχειρηματικά δάνεια ή να έχει εταιρεία ή ατομική επιχείρηση– προκειμένου να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ολοένα και περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα προστρέχουν στη διαδικασία του Νόμου 4738/2020 «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας», δυνάμει του οποίου έχει εισαχθεί τα τελευταία δύο και πλέον έτη, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών προς Τράπεζες, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σελίδες