ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ. Τι είναι και ποια η ιδιαιτερότητά του.

Τι είναι ποινικολόγος δικηγόρος

Ο όρος ποινικό δίκαιο αναφέρεται στο σύνολο των αδικημάτων για τα οποία επιβάλλεται από το κράτος ποινή φυλάκισης ή κάποιου άλλου είδους ποινή (χρηματική ποινή, παροχή κοινωφελούς εργασίας).
Σε αντίθεση με το αστικό δίκαιο που αφορά διαφορές (κυρίως οικονομικής και οικογενειακής φύσεως) μεταξύ ιδιωτών, το ποινικό δίκαιο δεν ασχολείται με την επίλυση τέτοιων διαφορών αλλά με την τιμώρηση του δράστη μιας παραβατικής συμπεριφοράς εις βάρος άλλου ιδιώτη ή της κρατικής έννομης τάξης. Αν βρεθείτε εμπλεκόμενοι σε μια ποινική υπόθεση, δέον είναι όπως απευθυνθείτε σε έναν γνωστό και έμπειρο ποινικολόγο για να σας καθοδηγήσει ως προς το πως να την αντιμετωπίσετε καθώς και να σας υποστηρίξει ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου.

Ο όρος ποινικολόγος δεν αποτελεί κάποιον επίσημο ή γραπτό τίτλο ενός δικηγόρου. Ποινικολόγος ή πιο εύσχημα “ποινικολογών” (αυτό-)αποκαλείται ο δικηγόρος που στη δικηγορική του πρακτική και καθημερινότητα ασχολείται αποκλειστικά ή κατά μεγάλη πλειοψηφία με υποθέσεις ποινικού δικαίου.
Υπερασπίζεται άλλοτε τον θύτη και άλλοτε το θύμα παρανόμων πράξεων. Πέραν της θεωρητικής εξειδίκευσής του με το ποινικό δίκαιο που αποκτάται με την απόκτηση κάποιου σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου αλλά και με την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων, ο ποινικολόγος πρέπει να έχει και την απαραίτητη εμπειρία στην πράξη.
Η διεκπεραίωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ποινικών υποθέσεων εντολέων του στο ακροατήριο αποτελεί το σημαντικότερο εχέγγυο για τη δικαιολόγηση του τίτλου του καλού και έμπειρου ποινικολόγου. Κι αυτό γιατί, ακόμη και στη νομική επιστήμη, η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος.
Ο καλός ποινικολόγος δεν αρκεί να ξέρει πολύ καλά τους ποινικούς νόμους. Οφείλει να αφουγκράζεται τον παλμό της ακροαματικής διαδικασίας, τη ψυχοσύνθεση και τις αντιλήψεις των μαρτύρων και των δικαστών και πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει την υπερασπιστική του τακτική ανά πάσα στιγμή, καθώς πολύ σπάνια η διαδικασία εξελίσσεται κατά τον τρόπο που την έχει προετοιμάσει στο μυαλό του πριν την έναρξη της δίκης. Η απαραίτητη αυτή εμπειρία αποκτάται μόνο μέσω της συμμετοχής του σε όσο το δυνατόν περισσότερες ποινικές δίκες και η οποία σε συνδυασμό με τις άρτιες και συνεχώς εμπλουτιζόμενες νομικές του γνώσεις στο ποινικό δίκαιο δικαιολογεί τον τίτλο του καλού ποινικολόγου.

Αν αναζητείτε έναν έμπειρο ποινικολόγο στην Αθήνα, που αναλαμβάνει ποινικές υποθέσεις πανελλαδικά μπορείτε να:

Πατήσετε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του ποινικολόγου μας, Βασίλειου Χρονόπουλου.

 

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της κατοχής βεγγαλικού σε περιβάλλοντα χώρο αθλητικής εγκατάστασης (άρθ.41Στ Ν.2725/1999). Το δικαστήριο
Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών ή ηλεκτρονικά δεδομένα (370Β ΠΚ).  Στην υπόθεση