ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ: Έννοια - Διαδικασία - Δικαιολογητικά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ

Έννοια
Το συναινετικό διαζύγιο είναι ο απλούστερος, οικονομικότερος και ταχύτερος τρόπος λύσης ενός γάμου. Ο συναινετικός τρόπος λύσης του γάμου αποτελεί πλέον, ειδικά μετά το ν. 4509/2017, (σύμφωνα με το άρθρο 22 του οποίου, ο γάμος λύνεται πλέον όχι με δικαστική απόφαση αλλά με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας κατατίθεται στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρισθεί η σύσταση του γάμου) τον πιο απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο για τη λύση του γάμου, καθώς μέσω της διαδικασίας αυτής διευθετούνται όλα τα ζητήματα που άπτονται των προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων των συζύγων, αλλά και των σχέσεων των γονέων με τα τέκνα τους και μάλιστα σε μόλις δέκα ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας των συζύγων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι πρωτίστως οι σύζυγοι να συμφωνούν αμφότεροι τόσο στη διάσπαση του έγγαμου βίου τους, όσο και την επίλυση κάποιων ζητημάτων μείζονος σημασίας όπως η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία, η διατροφή, η κοινή τους περιουσία, τη μετοίκηση (μετεγκατάσταση) του ενός συζύγου από την μέχρι πρότινος συζυγική στέγη κλπ, υπογράφοντας ενώπιον των δικηγόρων τους ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κοινές τους αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά.

Διαδικασία
Αμφότεροι οι σύζυγοι που επιθυμούν την λύση του γάμου τους, κοινή συναινέσει, απευθύνονται αρχικώς στους πληρεξουσίους δικηγόρους τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού. Κάθε σύζυγος οφείλει να απευθύνεται σε δικό του πληρεξούσιο δικηγόρο, καθώς ο νέος νόμος δεν παρέχει τη δυνατότητα εκπροσώπησης αμφότερων των συζύγων από τον ίδιο δικηγόρο.
Με την πάροδο δέκα (10) ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους υποβάλλουν το ιδιωτικό συμφωνητικό ενώπιον του Συμβολαιογράφου, προκειμένου να καταρτισθεί συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά
Για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου απαραίτητο είναι να προσκομίσετε τόσο στο τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  1. Ληξιαρχική πράξη γάμου
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  3. Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των τέκνων (εάν υπάρχουν)
  4. Φωτοτυπίες των ταυτοτήτων των συζύγων
  5. Δύο πληρεξούσια, ένα για τον κάθε δικηγόρο των δύο συζύγων (σε περίπτωση που οι σύζυγοι δε θέλουν να εμφανισθούν οι ίδιοι ενώπιον του Ειρηνοδίκη και του Συμβολαιογράφου
  6. Σύντομη περιγραφή της περιουσίας των συζύγων (κινητών και ακινήτων για ρύθμιση αυτής)

 

Απαραίτητες ενέργειες μετά την υπογραφή της συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου
Κατόπιν της έκδοσης του διαζυγίου, θα πρέπει να γίνουν κάποιες ακόμα ενέργειες όπως η προσκόμιση της συμβολαιογραφικής πράξης στο Ληξιαρχείο για τη λύση του γάμου, η έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για την πνευματική λύση του γάμου και η προσκόμιση αυτής στην αρμόδια μητρόπολη, οι οποίες δεν χρειάζονται υποχρεωτικά δικηγόρο και οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους συζύγους απευθείας.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα έκδοσης συναινετικού διαζυγίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην άμεση λύση του γάμου σας με συναινετικό διαζύγιο. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6984183366 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).