ΕΙΔΙΚΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

Ειδικό Ληξιαρχείο

Κάθε μεταβολή στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση (λ.χ. γέννηση τέκνου από Έλληνα γονέα, θάνατος, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, διαζύγιο) Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό είναι απαραίτητο αφενός να καταχωρηθεί στην πλησιέστερη ελληνική προξενική αρχή της αλλοδαπής και αφετέρου να καταχωρηθεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές περί της τέλεσης των ανωτέρω γεγονότων στην αλλοδαπή.

Ο σκοπός της καταχώρισης έγκειται στην ενημέρωση των δημοτολογίων, των οικογενειακών μερίδων, των μητρώων και των λοιπών ελληνικών φορέων, ενώ σε περίπτωση θανάτου η καταχώριση της αντίστοιχης ληξιαρχικής πράξης θανάτου αποτελεί προϋπόθεση για την επέλευση των έννομων αποτελεσμάτων περί κληρονομιάς.

Το Τμήμα Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών της Διεύθυνσης Αστικής & Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εδρεύει επί της οδού Μητροπόλεως 60, έχει ως αντικείμενο την καταχώριση, την διόρθωση ή την μεταβολή των ληξιαρχικών πράξεων που αφορούν Έλληνες πολίτες και συντάσσονται στην αλλοδαπή.

Συγκεκριμένα το Ειδικό Ληξιαρχείο ασχολείται με:

1. Καταχωρίσεις ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων, γάμων, θανάτων που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν Έλληνες πολίτες.

2. Μεταβολές, διορθώσεις, συμπληρώσεις αυτών των ληξιαρχικών πράξεων.

3. Χορήγηση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.

4. Ληξιαρχικές πράξεις, μετά τον καθορισμό της Ελληνικής Ιθαγένειας.

5. Αποστολή ληξιαρχικών πράξεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για ενημέρωση των δημοτολογίων.

6. Αποστολή ληξιαρχικών πράξεων στους ΟΤΑ για ενημέρωση των μητρώων αρρένων.

Για την διεκπεραίωση της καταχώρησης ή της διόρθωσης οποιασδήποτε ληξιαρχικής πράξης στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα (όπως επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της προξενικής πράξης γέννησης ή θανάτου) προς δημιουργία του φακέλου που θα υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Περαιτέρω, αρκετά από τα αλλοδαπά έγγραφα, θα πρέπει α) να έχουν εκδοθεί υπό τις ειδικότερες διατυπώσεις της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, β) να φέρουν τη Σφραγίδα της Χάγης (Αpostille), γ) να είναι επικυρωμένα αντίγραφα και δ) μεταφρασμένα.

 

*Το γραφείο μας αναλαμβάνει, με αξιοπιστία και συνέπεια, τις απαραίτητες μεταφράσεις καθώς και όλες τις διαδικαστικές ενέργειες ενώπιον του αρμόδιου Τμήματος του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών, χωρίς να απαιτείται η παρουσία σας στην Ελλάδα. Άλλωστε η διεκπεραίωση της υπόθεσης με παρουσία δικηγόρου είναι σαφώς ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, καθώς δεν απαιτείται σχετικό ραντεβού για οποιαδήποτε νομική ενέργεια. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6936361011 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).