ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Έννοια - Δικαιούχοι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΩΝ - ΣΥΖΥΓΟΥ

Διατροφή είναι το χρηματικό ποσό ή άλλες παροχές που κάποιος δίνει σε κάποιον άλλον, για να καλύψει μ' αυτό τις βιοτικές του ανάγκες. Η υποχρέωση διατροφής έχει οικογενειακό χαρακτήρα, προβλέπεται δηλαδή μεταξύ συγγενών, είναι ενοχικής φύσης και σχετίζεται με την ζωή και την επιβίωση του δικαιούχου.

Διατροφή τέκνου είναι η υποχρέωση που βαρύνει τους γονείς σχετικά με τις ανάγκες διαβίωσης του τέκνου τους. Συγκεκριμένα οι γονείς έχουν υποχρέωση για διατροφή των ανηλίκων τέκνων τους, τα οποία δεν έχουν εισοδήματα από εργασία τους ή από περιουσία τους ή αυτά που έχουν δεν επαρκούν για την διατροφή τους. Η υποχρέωση διατροφής εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη λύση του γάμου με διαζύγιο και την καθορίζουν οι γονείς και σε περίπτωση αντιδικίας το Δικαστήριο. Το τέκνο δικαιούται διατροφή από τους γονείς του μέχρι τη συμπλήρωση των δεκαοκτώ (18) του χρόνων.

Διατροφή δικαιούται και ο σύζυγος σε περίπτωση διαζυγίου. Ως προς το δικαίωμα διατροφής του ενός συζύγου κατά του άλλου μετά το διαζύγιο, ο νόμος απαιτεί επιπλέον να συντρέχουν ορισμένες ειδικότερες προϋποθέσεις στο πρόσωπο του συζύγου που βρίσκεται σε ασθενέστερη οικονομική θέση: ο δικαιούχος σύζυγος να βρίσκεται σε ηλικία ή κατάσταση υγείας τέτοια, που να μην του επιτρέπει να εργαστεί, να έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου και για το λόγο αυτό να εμποδίζεται να εργαστεί, να μη βρίσκει σταθερή και κατάλληλη εργασία ή, τέλος, όταν το Δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι επιείκειας (π.χ. να έχει τη φροντίδα τέκνου με ειδικές ανάγκες).

Με τον όρο «ανάγκες διατροφής» νοούνται τα έξοδα για τροφή, στέγαση, ένδυση, νοσήλια, φάρμακα, ψυχαγωγία, ανάγκες εκπαίδευσης (ξένες γλώσσες, μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής) αθλητικές δραστηριότητες, επίσης δαπάνες για επισκέψεις του ανηλίκου σε πολιτιστικούς χώρους όπως μουσεία, δαπάνες για τις διακοπές του ανηλίκου.
Η αξίωση διατροφής είναι ακατάσχετη, ανεπίδεκτη συμψηφισμού και ανεκχώρητη.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά στην δικαστική διεκδίκηση της διατροφής που δικαιούνται τέκνα και σύζυγοι λόγω διαζυγίου. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6984183366 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).