ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Αν και κατά κανόνα η ισχύς των αποφάσεων αλλοδαπών πολιτικών δικαστηρίων αναγνωρίζεται αυτοδικαίως από την ελληνική έννομη τάξη, σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται η δικαστική αναγνώριση του δεδικασμένου των αλλοδαπών αποφάσεων που αφορούν ειδικότερα την προσωπική κατάσταση των φυσικών προσώπων (όπως διαζύγιο, υιοθεσία, αναγνώριση πατρότητας).

Υπό την επιφύλαξη διεθνών συμβάσεων, απόφαση αλλοδαπού πολιτικού δικαστηρίου ισχύει και αποτελεί δεδικασμένο στην Ελλάδα, εφόσον πληρούνται οι κάτωθι θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις:

• Η απόφαση αποτελεί δεδικασμένο σύμφωνα με το δίκαιο του τόπου όπου εκδόθηκε.

• Η υπόθεση, κατά τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου, υπαγόταν στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του κράτους στο οποίο ανήκει το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση.

• Ο διάδικος που νικήθηκε δεν στερήθηκε το δικαίωμα της υπεράσπισης και γενικά της συμμετοχής στη δίκη, εκτός αν η στέρηση έγινε σύμφωνα με διάταξη που ισχύει και για τους υπηκόους του κράτους στο οποίο ανήκει το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση,

• Η αλλοδαπή απόφαση να μην αντίκειται σε απόφαση ημεδαπού δικαστηρίου που εκδόθηκε στην ίδια υπόθεση μεταξύ των ίδιων διαδίκων.

• Η αλλοδαπή απόφαση να μην αντιβαίνει στα χρηστά ήθη και την ελληνική δημόσια τάξη.

 

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η αναγνώριση αλλοδαπής δικαστικής απόφασης γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου βρίσκεται η κατοικία, άλλως η διαμονή του. 

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

• Η αλλοδαπή απόφαση επικυρωμένη με την σφραγίδα της Χάγης (Apostille), αν προέρχεται από χώρα που είναι μέλος της διεθνούς αυτής σύμβασης, ή με επικύρωση από το ελληνικό Προξενείο της αλλοδαπής χώρας και μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα.

• Βεβαίωση του Δικαστηρίου της αλλοδαπής που εξέδωσε την απόφαση ότι η τελευταία είναι αμετάκλητη ή ότι δεν μπορεί να προσβληθεί με ένδικα μέσα ή ότι η προθεσμία για την άσκηση των ενδίκων μέσων έχει παρέλθει, μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα. Η βεβαίωση αυτή δύναται να αναγράφεται και στο σώμα της αλλοδαπής απόφασης.

• Εξειδικευμένα πιστοποιητικά ανάλογα με την ιδιαίτερη φύση της υπόθεσης.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναγνώρισης δεδικασμένου αλλοδαπής απόφασης και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε υπόθεση αφορά τη δικαστική αναγνώριση του δεδικασμένου δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί στο εξωτερικό. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6984183366 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).