ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ / ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Φοροδιαφυγή / Πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα αδικήματα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα, ιδίως, της βαθμιαίας αύξησης των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών έναντι του Κράτους, σε συνδυασμό με τις ταυτόχρονες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτή όμως η παρανομία των φορολογουμένων έναντι της Φορολογικής Διοίκησης, εκτός από διοικητικές, επιφέρει και ποινικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Ν. 4174/2013, τιμωρείται για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, όποιος, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΕΦΑ, αποκρύπτει από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές δαπάνες. Ομοίως, τιμωρείται και ο φορολογούμενος που δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς το ΦΠΑ, καθώς παραπλανά τη Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων.

Οι παραπάνω πράξεις τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή, σε περίπτωση που η πράξη αφορά σε μη απόδοση ΦΠΑ, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Το αδίκημα της φοροδιαφυγής, όμως, μπορεί να προσλάβει και τη μορφή κακουργήματος, επισείοντας ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 έτη, αν στις ανωτέρω περιπτώσεις τα ποσά υπερβαίνουν τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, για την επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ποσού που δεν αποδόθηκε, καθώς επίσης και η διάρκεια της απόκρυψης του, ενώ η μεταχείριση από τον δράστη ιδιαιτέρων τεχνασμάτων συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Ιδιαίτερη μορφή φοροδιαφυγής, που συναντάται κυρίως στον επιχειρηματικό κλάδο, αποτελεί η έκδοση ή η αποδοχή πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Ν. 4174/2013, «Όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών...». Η διαβάθμιση στην ποινή καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της συνολικής αξίας των εικονικών φορολογικών στοιχείων, και μάλιστα, αν αυτό υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000), τότε ο δράστης απειλείται με ποινή κάθειρξης από 5 έως 10έτη. 

Προς αποσαφήνιση των όρων, να διευκρινιστεί ότι ως πλαστό λογίζεται το φορολογικό στοιχείο που έχει διατρηθεί ή σφραγιστεί με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να έχει καταχωριστεί στα οικεία βιβλία της αρμόδιας φορολογικής αρχής σχετική πράξη θεώρησής του, υπό την προϋπόθεση ότι η μη καταχώριση τελεί σε γνώση του υπόχρεου για τη θεώρηση του φορολογικού στοιχείου. Θεωρείται επίσης ως πλαστό το φορολογικό στοιχείο και όταν το περιεχόμενο και τα λοιπά στοιχεία του πρωτότυπου ή αντίτυπου αυτού είναι διαφορετικά από αυτά που αναγράφονται στο στέλεχος του ίδιου στοιχείου. 

Αντίθετα, εικονικό είναι το φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται για συναλλαγή ανύπαρκτη στο σύνολό της ή για μέρος αυτής ή για συναλλαγή στην οποία το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που αναγράφονται στο στοιχείο είναι άγνωστο φορολογικώς πρόσωπο, με την έννοια ότι δεν έχει δηλώσει την έναρξη του επιτηδεύματός του ούτε έχει θεωρήσει στοιχεία στη Φορολογική Διοίκηση. Εικονικό είναι επίσης το στοιχείο που φέρεται ότι εκδόθηκε ή έχει ληφθεί από εικονική εταιρία, κοινοπραξία, κοινωνία ή άλλη οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή νομική οντότητα ή από φυσικό πρόσωπο για το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι παντελώς αμέτοχο με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η ποινική δίωξη ασκείται κατά του πραγματικού υπευθύνου που υποκρύπτεται.

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως υποθέσεις φορολογικών αδικήματων και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε περίπτωση που κατηγορείστε για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της έκδοσης ή αποδοχής πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6936361011 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).