ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Κυβερνοέγκλημα

Το διαδίκτυο αποτελεί στις μέρες μας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς χρησιμοποιείται ευρύτατα σε αρκετούς τομείς της ζωής μας. Ως εργαλείο που παρέχει πρόσβαση σε απεριόριστο όγκο πληροφοριών σε ελάχιστο χρόνο, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται πλέον από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων για λόγους επικοινωνίας, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, εργασίας κ.λ.π. Ακριβώς, όμως, αυτή την απόσταση που έχουν οι χρήστες μεταξύ τους εκμεταλλεύονται επίδοξοι κακοποιοί, με αποτέλεσμα να δρουν γρήγορα και «αθόρυβα», αποκτώντας πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα άλλων χρηστών, χωρίς να αφήνουν πίσω τους ίχνη. 

Το ηλεκτρονικό έγκλημα ή κυβερνοέγκλημα, όπως αλλιώς αποκαλείται, συνιστά αδίκημα, το οποίο είτε διαπράττεται τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό  κόσμο (π.χ. εξύβριση, δυσφήμηση, απειλή κλπ) είτε τελείται αποκλειστικά μέσω της χρήσης διαδικτύου ή άλλων πληροφοριακών συστημάτων (π.χ. υποκλοπή ή αλλοίωση προσωπικών δεδομένων, μετάδοση πορνογραφικού υλικού κλπ). Σε κάθε περίπτωση, η πράξη διώκεται ποινικά, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στο θύμα να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη (ηθική ή οικονομική) που υπέστη.

Περιπτώσεις:

-Απάτη με υπολογιστή

Με φυλάκιση και χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος, με σκοπό να αποκτήσει είτε αυτός είτε άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάπτει ξένη περιουσία, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επεξεργασίας δεδομένων υπολογιστή, ιδίως με την εισαγωγή, αλλοίωση, διαγραφή ή εξάλειψη δεδομένων υπολογιστή, καθώς και με την αξιοποίηση λογισμικού προορισμένου για τη μετακίνηση χρημάτων. Η κλωνοποίηση καρτών πληρωμών (skimming), η υποκλοπή δεδομένων πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από ιστοσελίδες και εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και η μέθοδος του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), έτσι ώστε το ίδιο το θύμα να προβεί σε αποκάλυψη των δεδομένων του, αποτελούν μόνο μερικά από τα αναρίθμητα παραδείγματα ηλεκτρονικής απάτης.

-Προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους (Grooming)

Τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιος, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, προτείνει σε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, να συναντήσει τον ίδιο ή τρίτο, με σκοπό τη διάπραξη γενετήσιων πράξεων σε βάρος ή ενώπιον του ανηλίκου. 

-Πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων

Τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιος παράγει, διανέμει, δημοσιεύει, πωλεί, αγοράζει, κατέχει ή διαδίδει πληροφορίες σχετικά με υλικό παιδικής πορνογραφίας. Η ποινή διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του ανήλικου θύματος και την τυχόν χρήση βίας. 

-Συκοφαντική δυσφήμηση / Διασπορά ψευδών ειδήσεων (Fake News)

Τιμωρείται με φυλάκιση ή/και χρηματική ποινή όποιος μέσω του διαδικτύου διαδίδει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, με αποτέλεσμα να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή άλλου ή να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις. Οι διαδικτυακές προσβολές της τιμής και της υπόληψης του ατόμου περιλαμβάνουν, ιδίως, αποστολή εξυβριστικών μηνυμάτων, δυσφήμηση μέσω των social media κ.α.

-Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyber Bullying)

Τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του. Το cyber bullying συνιστά παρενόχληση, η οποία μπορεί να γίνεται σε τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης, εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. 

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε περίπτωση που έχετε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας τελεσθείσας δια του διαδικτύου. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6936361011 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).