ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

(337 ΠΚ) Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή.
Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη.

Σχόλια: Στο άρθρο αυτό εντάσσονται οι πιο “ελαφριές” πράξεις όπως οι θωπείες (χάιδεμα), η τέλεση γενετήσιων πράξεων ενώπιον άλλων, η “επιδειξιομανία” και οι άσεμνες προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις. Υπενθυμίζουμε ότι “γενετήσιες πράξεις” είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας µε αυτήν πράξεις. Για την άσκηση της ποινικής δίωξης απαιτείται μήνυση από τον παθόντα εντός 3 μηνών από τη στιγμή της προσβολής, εκτός αν ο παθών είναι ανήλικος. Στην 2η παράγραφο τιμωρείται αυστηρότερα όταν η τέλεση των γενετήσιων πράξεων απευθύνεται σε άτομα που εξαρτώνται εργασιακά από τον δράστη. 

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή ενώπιον ανηλίκων (337 παρ.2 ΠΚ).  Στην υπόθεση