ΕΚΘΕΣΗ

ΕΚΘΕΣΗ

(306 ΠΚ) Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον (6) έξι μηνών.

Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών, β) θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη έως (10) δέκα έτη.

 

Σχόλια:  Η έννοια των φράσεων του νόμου "καθιστά αβοήθητο" είναι ότι δημιουργείται κατάσταση "ενδεχόμενου" κινδύνου πρωταρχικά σε βάρος της ζωής του παθόντος. Μεγάλο μέρος της νομολογίας δέχεται εκτός από τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και τον κίνδυνο για επέλευση βλάβης στην υγεία του παθόντα. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρχει διακινδύνευση της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προστατευομένου ατόμου λόγω της έκθεσης αυτού σε κίνδυνο, δεν υφίσταται το αδίκημα της έκθεσης (πχ. δεν υφίσταται έκθεση όταν η μόνη βλάβη που απειλείται είναι ψυχολογική ή προσβολή της προσωπικότητας).

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της έκθεσης (306 ΠΚ) και παρασιώπησης εγκλήματος (232 ΠΚ). Στο δικαστήριο παραστάθηκε ο ποινικολόγος του