ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ

Με δόλο: (299 ΠΚ) Όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται κάθειρξη (5-20 έτη).

Από αμέλεια: (302 ΠΚ) Όποιος από αμέλεια σκότωσε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών. Αν όμως το θύμα είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.

 

Σχόλια: Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επέφερε ο Ν.4619/2019 το δικαστήριο μπορούσε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ. ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πυροβολεί τον ληστή που φεύγει με τα κλοπιμαία από το σπίτι του και τον σκοτώνει, ο μεγάλος αδερφός σκοτώνει τον πατέρα που κακοποιεί επανειλημμένα σεξουαλικά τη μικρή του αδερφή κλπ) να επιβάλει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών. Με τις νεότερες όμως αλλαγές που επέφερε ο Ν.4855/2021 καταργήθηκε εκ νέου η δυνατότητα επιβολής διαζευκτικά με την ποινή της ισοβίας κάθειρξης και αυτή της πρόσκαιρης τουλάχιστον 10 ετών. Πλέον, λόγω της μείζονος απαξίας του εν λόγω αδικήματος που προσβάλλει την ανθρώπινη ζωή, προβλέπεται η ποινή μόνο της ισοβίας κάθειρξης, όπως και παλαιότερα. Με το νέο Ποινικό Κώδικα (Ν.5090/2024) αυστηροποιήθηκαν από 1-5-2024 τα κατώτατα όρια ποινής για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ παράλληλα προβλήφθηκε και η δυνατότητα μη επιβολής ποινής όταν το θύμα ήταν οικείος του θύτη και λόγω της ψυχικής του οδύνης "έχει ήδη τιμωρηθεί επαρκώς ψυχολογικά".