ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ - ΑΝΑΚΟΠΗ.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ

Όλο και πιο συχνά παρατηρείται σήμερα η άμεση διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων για ικανοποίηση οφειλών, απορρέουσες από δανειακά προϊόντα, που διαχειρίζονται από τα συνήθη Τραπεζικά Ιδρύματα και τις διάδοχες εταιρείες αυτών: «Cepal», «doValue», «Intrum» κλπ.  

Η διαδικασία του πλειστηριασμού ξεκινά με την επίδοση στον οφειλέτη της κατασχετήριας Έκθεσης, στην οποία αναφέρεται ρητά ο χρόνος του πλειστηριασμού, ο συμβολαιογράφος που έχει αναλάβει τον πλειστηριασμό, η απαίτηση δυνάμει της οποίας επισπεύδεται ο πλειστηριασμός, καθώς και το ακίνητο, από το εκπλειστηρίασμα του οποίου θα ικανοποιηθεί η επίμαχη απαίτηση-οφειλή. Στην εν λόγω Έκθεση δε, γίνεται λεπτομερής περιγραφή και εκτίμηση του ακινήτου, που εκπλειστηριάζεται, από πιστοποιημένο προς τούτο εκτιμητή, ο οποίος καταλήγει στην τιμή πρώτης προσφοράς του ακινήτου. 

Δυστυχώς, ωστόσο, ο κανόνας είναι ότι η ορισθείσα τιμή είναι κατά πολύ μικρότερη από την πραγματική αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου.

Το ανωτέρω έχει ως αποτέλεσμα αφενός να υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο και αφετέρου ότι οφειλέτες χάνουν την περιουσία τους χωρίς να καλύπτεται καν το σύνολο των οφειλών τους. 

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει λοιπόν το δικαίωμα του κάθε οφειλέτη να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ουσιαστικά θα αιτείται την διόρθωση της τιμής του πλειστηριασμού κατά τα ειδικώτερον αναφερόμενα στην διάταξη της §4 του Άρθρου 954 παρ. Κ.Πολ.Δ., στην οποία ορίζονται αυτολεξεί τα ακόλουθα:

«Yστερα από ανακοπή του επισπεύδοντος ή του καθ’ ου η εκτέλεση ή οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον, το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, δικάζοντας κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., μπορεί να διατάξει τη διόρθωση της έκθεσης και του αποσπάσματος αυτής, ιδίως ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς. Η ανακοπή είναι απαράδεκτη, αν δεν κατατεθεί το αργότερο δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η απόφαση πρέπει να δημοσιεύεται έως τις 12:00’ το μεσημέρι της όγδοης πριν από τον πλειστηριασμό ημέρας και αναρτάται την ίδια ημέρα με επιμέλεια της γραμματείας στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (eΕΦΚΑ).»

Σε περίπτωση ευδοκίμησης της ανωτέρω ανακοπής, επιτυγχάνεται η αύξηση της τιμής του ακινήτου, ενώ ο οφειλέτης έχει διττή ωφέλεια, η οποία συνίσταται στα ακόλουθα:

α) Με την αύξηση της τιμής είναι πολύ πιο πιθανόν να μην επιτευχθεί ο πλειστηριασμός και να ανασταλεί μέχρι να ορισθεί νέα ημερομηνία διενέργειας του, 

β) Ακόμα και αν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός τότε αποπληρώνεται μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του δανειολήπτη, ώστε αυτός, ακόμη και στο χείριστο ενδεχόμενο της απώλειας του ακινήτου του, να μην παραμείνει δεσμευμένος από μία εναπομείνασα οφειλή προς την πιστώτριά του.

Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι το εν λόγω ένδικο βοήθημα είναι μείζονος σημασίας και το «τελευταίο μέσο άμυνας» του κάθε οφειλέτη ιδίως αν δεν έχει πετύχει την εξωδικαστική ή με άλλα ένδικα βοηθήματα δικαστική διευθέτηση των οφειλών του. 

 

*Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αμύνης κατά πλειστηριασμού και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε υπόθεση αφορά ανακοπή ως προς τη διαδικασία του πλειστηριασμού σε κάθε του στάδιο. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6971907707 ή με email στο info@vlc-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές Υποθέσεις...

Απορρίφθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης περιουσίας σε βάρος του εντολέα μας και οφειλέτη, καθώς έγινε δεκτός ο