Βιασμός

(336 ΠΚ) 1. Όποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή σοβαρού και άµεσου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.
2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας µε αυτήν πράξεις.
3. Αν η πράξη της παρ. 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.
4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιµωρείται µε κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.
Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως (δεν απαιτείται μήνυση για την έναρξή της), αλλά αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει οριστικά από την ποινική δίωξη ή, αν αυτή έχει ασκηθεί, να εισαγάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη.

Σχόλια: Η παράγραφος 4 προστέθηκε μετά από τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν ότι το άρθρο στην αρχική του μορφή δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις βιασμού με την άσκηση ψυχολογικής βίας. Πλέον και αυτή η πράξη τιμωρείται, όμως ελαφρύτερα. Αυστηρότερα (μέχρι και ισόβια) τιμωρείται όταν ο δράστης κατά την πράξη του προκάλεσε το θάνατο του θύματος ή όταν η πράξη διαπράχθηκε από δύο ή περισσότερα άτομα. Τέλος, όταν λέμε γενετήσια πράξη εννοούμε: την «παρά φύσιν» συνεύρεση, τον ετεροαυνανισµό, την πεολειξία και η αιδιολειξία ή τη χρήση υποκατάστατων µέσων (σεξουαλικών βοηθημάτων). Η θωπεία (χάιδεμα) δεν θεωρείται γενετήσια πράξη καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ίσης βαρύτητας με τη συνουσία.

Σχετικά άρθρα...

Ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί διαφορετικά τις διάφορες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Ας δούμε τις περιπτώσεις αυτές με ανάλυση των πράξεων

Αρχική

Value Loyalty Commitment