ΒΙΑΣΜΟΣ

ΒΙΑΣΜΟΣ

(336 ΠΚ) 1. Όποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή σοβαρού και άµεσου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.
2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας µε αυτήν πράξεις.
3. Αν η πράξη της παρ. 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιµωρείται µε κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.

Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως (δεν απαιτείται μήνυση για την έναρξή της), αλλά αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει οριστικά από την ποινική δίωξη ή, αν αυτή έχει ασκηθεί, να εισαγάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη εκτιμώντας τη δήλωση του θύματος ότι η δημοσιότητα από την ποινική δίωξη θα έχει συνέπεια τον σοβαρό ψυχικό τραυματισμό του.

Σχόλια: Η παράγραφος 4 προστέθηκε μετά από τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν ότι το άρθρο στην αρχική του μορφή δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις βιασμού με την άσκηση ψυχολογικής βίας. Πλέον και αυτή η πράξη τιμωρείται, όμως ελαφρύτερα. Αυστηρότερα (ισόβια) τιμωρείται όταν ο δράστης κατά την πράξη του προκάλεσε το θάνατο του θύματος ή όταν η πράξη διαπράχθηκε από δύο ή περισσότερα άτομα ή τελέστηκε σε βάρος ανηλίκου. Η δήλωση του θύματος ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη πρέπει να γίνεται αποκλειστικά για να αποφευχθεί λόγω της δημοσιότητας της δίκης ο ψυχικός τραυματισμός του θύματος και όχι να υποκρύπτεται κάποιου είδους συναλλαγή μεταξύ δράστη και θύματος. Τέλος, όταν λέμε γενετήσια πράξη εννοούμε: την «παρά φύσιν» συνεύρεση, τον ετεροαυνανισµό, την πεολειξία και η αιδιολειξία ή τη χρήση υποκατάστατων µέσων (σεξουαλικών βοηθημάτων). Η θωπεία (χάιδεμα) δεν θεωρείται γενετήσια πράξη καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ίσης βαρύτητας με τη συνουσία.

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση ανηλίκου εντολέα μας για το αδίκημα του βιασμού (336 ΠΚ). Το ανήλικο θύμα και οι γονείς του ζήτησαν να σταματήσει η ποινική δίωξη (

Σχετικά άρθρα...

Ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί διαφορετικά τις διάφορες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Ας δούμε τις περιπτώσεις αυτές με ανάλυση των πράξεων