ΛΗΣΤΕΙΑ

ΛΗΣΤΕΙΑ

(380 ΠΚ) 1. Όποιος με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής αφαιρεί από άλλον ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα ή τον εξαναγκάζει να του το παραδώσει για να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με κάθειρξη (5-20 έτη) και χρηματική ποινή.
2. Αν από την πράξη επήλθε ο θάνατος κάποιου προσώπου ή βαριά σωματική βλάβη ή αν η πράξη εκτελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.
3. Οι ποινές των προηγούμενων παραγράφων επιβάλλονται και σε εκείνον που καταλήφθηκε επ' αυτοφώρω να κλέβει και χρησιμοποιεί σωματική βία ή απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής για να διατηρήσει το κλοπιμαίο (ληστρική κλοπή).

 

Σχόλια: Η έννοια της ιδιαίτερης σκληρότητας τίθεται γενικά και επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου να κρίνει αν συντρέχει (ώστε να επιβληθεί η ποινή των ισοβίων). Η τέλεση της ληστείας με κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του δράστη δεν συνιστά πλέον επιβαρυντική περίσταση. Η χρήση επίσης πολυβόλων όπλων, χειροβομβίδων και εκρηκτικών μηχανισμών, σε αντίθεση με τον παλαιό Κώδικα, δεν συνεπάγεται και αυξημένη ποινή αν αυτή δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερη σκληρότητα στη συμπεριφορά του δράστη. Το δικαστήριο οφείλει να εξετάσει αν η σωματική ή ψυχολογική βία που ασκήθηκε από τον δράστη στο θύμα ή στους παρευρισκόμενους ήταν ιδιαίτερα σκληρή κατά τα διδάγματα της κοινής γνώμης ασχέτως των μέσων που χρησιμοποίησε ο δράστης. Το αδίκημα τέλος της ληστρικής κλοπής αφορά τις περιπτώσεις που ο δράστης, με σκοπό να κλέψει χωρίς να χρησιμοποιήσει βία κατά κανενός, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τελικά βία για να κρατήσει τα κλοπιμαία και να διαφύγει της σύλληψης.

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της ληστείας (380 ΠΚ) και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (309 ΠΚ). Άλλη μια περίπτωση που το θύμα
Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της ληστείας (380 ΠΚ), της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (309 ΠΚ) και της οπλοφορίας και οπλοχρησίας (Ν.
Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της ληστείας (380 ΠΚ). Από τις αντιφάσεις που αναδείξαμε στην κατάθεση του θύματος, δημιουργήθηκαν στο