ΕΞΥΒΡΙΣΗ

ΕΞΥΒΡΙΣΗ

(361 ΠΚ) 1. Όποιος προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι (6) μήνες ή χρηματική ποινή. Ο δράστης είναι δυνατό να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν παρασύρθηκε στην πράξη από δικαιολογημένη αγανάκτηση, εξαιτίας μιας αμέσως προηγούμενης πράξης που τέλεσε ο παθών εναντίον του ή ενώπιον του και που ήταν ιδιαίτερα σκληρή ή βάναυση.

Αν τελεί την πράξη δημόσια ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως ένα έτος (1) ή χρηματική ποινή και αν η προσβολή ανάγεται σε σχέσεις του ιδιωτικού ή του οικογενειακού βίου, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή

Σχόλια: Η δικαιολογημένη αγανάκτηση για να οδηγήσει στην απαλλαγή του δράστη πρέπει να οφείλεται σε προηγούμενη πράξη του θύματος που είναι ιδιαίτερα σκληρή. Ιδιαίτερα σκληρή δεν μπορεί να θεωρηθεί, κατά τη γνώμη του γράφοντος, μια προηγούμενη αντίθετη εξύβριση εις βάρος του από το θύμα. Κάτι τέτοιο όμως σίγουρα μπορεί να αποτελέσει λόγο αναγνώρισης ελαφρυντικού. Για την ποινική δίωξη απαιτείται μήνυση από τον παθόντα, η οποία πρέπει να γίνει εντός τριμήνου από το συμβάν, αλλιώς το αδίκημα παραγράφεται.