ΑΠΕΙΛΗ

ΑΠΕΙΛΗ

(333 ΠΚ) 1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του.

2. Με την επιφύλαξη διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων, αν η πράξη της παρ. 1 τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.

Σχόλια: Βασικό στοιχείο του αδικήματος της απειλής είναι ότι ο τρόπος που αυτή απευθύνεται πρέπει να είναι παράνομος. Δεν υπάρχει απειλή όταν αυτή εκφράζει ένα νόμιμο δικαίωμα αυτού που την απευθύνει (πχ μην τολμήσεις να …. γιατί θα πάρω την αστυνομία / αν δεν με εξυπηρετήσετε θα σας αναφέρω στον προϊστάμενό σας). Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου περιγράφεται η έννοια του “stalking” και του “cyber stalking”, που πλέον ειδικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook/instagram κλπ) έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στην εποχή μας. Το (cyber-) stalking επιφέρει την ίδια ποινή με το αδίκημα της απλής απειλής παρόλο που τελείται χωρίς την απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης καθώς θεωρείται ότι ασκεί έμμεση ψυχολογική βία. Για την άσκηση της ποινικής δίωξης της παρ.1 απαιτείται μήνυση από τον παθόντα εντός 3 μηνών από την παράνομη συμπεριφορά του δράστη.

Σχετικές Υποθέσεις...

Αθώωση εντολέα μας για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης, ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και απειλής. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε